Workshops med vildt til hverdag, sanketure, forlægning af forskellige typer vildt og talks om den vilde natur som del af vores madsystem.
I år har vild mad fået en særlig plads i programmet på Madens Folkemøde. De senere år er der nemlig kommet en øget interesse hos danskerne i forhold til at bruge naturen. Både rekreativt til at løbe, cykle og gå i. Men også til at gå på jagt og til at sanke, hvor danskerne kommer i direkte forbindelse med den vilde natur og høster af dens ressourcer.
Den vilde mad er derfor ikke til at komme udenom, når Madens Folkemøde samler maddanmark til de vigtige samtaler om vores mad.
- Den vilde mad taler ind i tidens store spørgsmål om, hvordan vi skal producere vores mad i fremtiden. Og om vi udnytter naturens ressourcer for meget? Eller for lidt? På Madens Folkemøde skal vi undersøge den vilde mad som grundsten til et bæredygtigt madsystem i Danmark. Sammen med eksperter på alt fra spiselige urter til forlægning af vildt og tilberedning af kødet over åben ild gør vi danskerne klogere på den vilde natur omkring os. Det bliver vildt – i bogstaveligste forstand, udtaler Kasper Fogh Hansen, formand i Foreningen Madens Folkemøde.
Årets program afspejler et udpræget fokus på naturens næringskilder og bæredygtighed, og særligt de vilde grøntsager, dyr og urter har fundet deres vej ind i de velsmagende arrangementer, som gæsterne på Madens Folkemøde kan gå ombord i.
Et vildt program
Fredag den 3. juni er tematikken vildt til hverdag samt udskæring af både hårvildt og fuglevildt, når kok og madskribent Christine Bille inviterer til workshops. I workshoppen Vildt til hverdag - udskæring af vildt bliver deltagerne klogere på, hvordan man kan bruge hele dyret, mens Vildt til hverdag - enkel og let hverdagsmadgiver tilhørerne tips til enkle og lette hverdagsretter med vildt. Er man mere til det grønne køkken inviterer Sanketure.dk til smagning af vilde urter, der kan sankes både i urtehaven, skoven eller i vejkanten.
Fredag aften står kokken Kevin Kroløkke, der blandt andet har stået i køkkenet hos Bæst i København, bag Folkemødemiddagen i den smukke lade. Han serverer en menu med sommerbuk tilberedt over åben ild til de 340 spisende gæster.
Lørdag den 4. juni er der fokus på jagt og natur, når Rane Willerslev, professor i social antropologi og direktør for Nationalmuseet, fortæller historier om jagt og vildt, mens slagter Michael Museth sørger for smagen af det vilde fra bål.
I debatten Når vi høster naturens overskud undersøger Per Kølster, Frank Erichsen, Niels Plum, Nina Fay Christensen og Franz Holmberg de vigtige spørgsmål, der rejser sig, når den vilde natur indgår i vores fødevaresystem i forbindelse med jagt og sankning.
Sammen med Fanny Møller kan folkemødegæsterne lære om kaniner i køkkenet til indslaget Kan man spise et dyr, der har et navn? Kaniner til kæl og kasserolle.
I Maribosøerne ligger Borgø, og sammen med Nina og Thomas fra sanketure.dk kan gæsterne sejle ud til øen og under kyndig vejledning sanke vilde urter.
Og er man mere sulten, laver Mette Karin Pedersen, der også går under navnet Jægerinden, to workshops - Forlægning af vildt og tilberedning af vildt over bål samt Vildt over bål - hvor hun skærer ud, fortæller og tilbereder vildt til både store og små.
Madens Folkemøde afholdes for tredje gang den 3. og 4. juni 2022 i smukke omgivelser på Engestofte Gods på Lolland.
Du kan se hele programmet her: www.madensfolkemode.dk/program
Temasporet om jagt og vild mad er blevet til med støtte fra 15. Juni Fonden.