Mød Marie Holm, madjournalist, kogebogsforfatter, budding-dronning og vært på Det Søde Køkken på Madens Folkemøde, hvor hun sammen med madhåndværkere og andre med en sød tand dykker ned i dessertens forunderlige verden.
Marie Holm medvirker i ”7 hurtige med” fra vores nyhedsbrev, hvor du møder et madøre fra folkemødets bagland.
Hvad har du i dit køkken, som de færreste har?
Jeg har en professionel antik maskine til at lave vaniljekranse. Den ligner en kampvogn, og den er effektiv, når der skal laves mange julesmåkager – den kører nemlig tre vaniljekransepølser ud ad gangen. Jeg tror, den stammer fra 1940’erne, men den kører upåklageligt. Og min søster, der er guldsmed, har udstanset nye stjerneplader i messing til den.
Hvad er dit bedste madminde?
Søndagsfrokost hos min farmor, da jeg var barn. Mine bedsteforældre havde en gård i Østjylland, og som det var kutyme på landet dengang, var der varm mad til frokost. En af mine livretter var høne i peberrod. Min farmor kogte en høne, og af den gode suppe lavede hun en sauce tilsmagt med peberrod, eddike og sukker. Det smagte himmelsk!
Hvilken ret kan du spise igen og igen?
Det må være en klassisk fransk citrontærte med marengs. Det er nok den kage, jeg har bagt og spist flest gange i mit liv.
Hvad er dit næste madeventyr?
Jeg rejser snart til Tennessee, hvor jeg skal besøge Dollywood og dykke ned i sydstatskøkkenet. Det bliver et stort madeventyr krydret med en masse Dolly Parton. Og så udkommer min nye kogebog til maj. Den hedder ”Kager, du bager igen” og indeholder alle de der opskrifter, som du vender tilbage til igen og igen. Skærekager, tærter og småkager, som jeg har bagt i årevis.
Hvilken råvare er i din optik undervurderet?
Jeg synes, svesken er en af de mest undervurderede råvarer. Den har den her frugtige, karamelliserede sødme, som er helt unik. Tidligere brugte man svesker i både det søde og det salte køkken. Nu forbinder mange svesken med maveproblemer. Jeg lavede på et tidspunkt en voxpop på gaden i København, hvor jeg stod med et fad svesker. Meget få under 30 år vidste, hvad en sveske er! Min favorit med svesker er et gåsebryst. Hvis nogen serverer dén kage for mig, får jeg tårer i øjnene.
Hvad synes du, vi skal tale om på Madens Folkemøde i år?
Først og fremmest vil jeg gerne tale om sæson i det søde køkken. Her halter vi bagud. I det søde køkken kan man stadig slippe afsted med at bruge hindbær i januar og i det hele taget bruge import i stedet for det, der er i sæson herhjemme. Den revolution vi har set i det salte køkken, er først nu ved at bevæge sig ind i det søde. Det glæder jeg mig til at tale med en masse dedikerede madfolk om.
Hvad glæder du dig til at opleve på Madens Folkemøde?
Jeg glæder mig altid, når maden rykker ind på en scene, hvor vi taler om mad som andet og mere end benzin. Og så glæder jeg mig særligt over, at der er en scene dedikeret til det søde køkken. Vi glemmer nogle gange at tale nydelse i madens verden og fokuserer på madpolitiske emner som bæredygtighed og sundhed. Så glemmer vi at tale om, hvor godt noget smager eller hvor lykkelig man bliver af at spise dessert. I det søde køkken kommer nydelsen virkelig til sin ret, fordi det er et kostmæssigt unødvendigt køkken, som er blottet for fornuft. Desserter og kager er køkkenets svar på stiletter. De gør alting lidt sjovere.
Du kan opleve Marie Holm som vært på Det Søde Køkken fredag og lørdag på Madens Folkemøde.